Bine ati venit pe site-ul meu! You're Welcome As My Guest ! ! 

Valentin Ceausescu la 2 ani 

Zoe Ceausescu in bratele Elenei, Valentin in bratele Ilonei (Bona lui) Valentin 

Valentin Ceausescu 2 ani 

Tanti Ilus din Estelnic, este fata care a fost bona celor doi copii mai mari ai familiei Ceausescu – Interviu

Opinia publica stie prea putine lucruri despre viata familiei Ceausescu din perioada de dinainte de anul 1965, cand Nicolae Ceausescu nu era inca seful statului Cserei Gabor, nascuta Ilona Bokor, a fost una dintre persoanele care au fost martore oculare ale acelei perioade din viaţa familiei fostului dictator roman. Fetele din secuime gaseau relativ usor de lucru, in casele noilor "domni". Asa a ajuns in Capitala si Ilus, pe-atunci o copila de 16 ani. A mers la o cunostinta, vecina din sat angajata deja ca bucatareasa in casa Ceau­ses­tilor, sa intrebe daca nu s-ar gasi ceva si pentru ea.

Doamna Ceausescu, pe-atunci tanara sotie si mama, a placut-o pe copila. Tanti Ilus: "doamna Ceausescu a spus "ramani aici, la noi, daca stii sa faci mancare. Era mai bine, totusi, decat sa stam aici, acasa, a fost saracie aici. Dupa o luna mi-a platit bani, era mai bine, totusi. Acolo era o casa mare, cand m-am dus am stat pe strada Londra, apoi ne-am mutat in Strada Herastrau nr. 32". Dovada Pentu MTV, postul de televiziune din Ungaria, in 3 noiembrie 2010 ora 19:22, si in cotidianul "Háromszék" tanti Ilus povesteste ca in 1947 cand Nicolae Ceausescu a angajat-o, Valentin nu se nascuse inca. (deci este fiul natural nu adoptiv!) "még Valentin sem volt megszületve." Ilona l-a leganat in 17 februarie 1948 pe noul nascut Valentin, apoi pe Zoe in martie 1949, si pe Nicu in septembrie 1951. In 23 februarie 1951 a primit o poza suvenir de la Ceausescu imbract in uniforma de general. Ilona spune ca Elena si Nicolae Ceausescu s-au casatorit in 23 decembrie 1947 (Actul de casatorie nr. 2592/947) Ilona mai povesteste ca o cunostea personal pe mama Elenei Ceausescu Alexandrina Petrescu, care o vizita pe fica sa Elena unde avea domiciliul pe strada London nr.40 apoi s-au mutat Herestrau nr. 32.

A primit si fotografii de la Ceausescu. O cunostea si pe Niculina Ceausescu. Ilona mai zice ca Valentin si Zoe au invatat cateva cuvinte in maghiara de exemplu mergem la plimbare "Menjünk sétálni" si dansa a invatat limba romana acolo la Ceausescu. Tanti Ilus locuieste, in prezent, impreuna cu sotul ei, in Estelnic, un catun din nordul zonei Trei Scaune. Imediat dupa incheierea celui de-al II-lea razboi mondial, cand aceasta era tanara 16 ani,dupa seceta din 1946 se refugiase in Bucuresti si s-a angajat ca servitoare, pentru a scapa de saracia din Tinutul Secuiesc. Soarta a facut ca o alta servitoare Tereza din satul ei sa o recomande familiei Ceausescu, in anul 1947. Desi femeia a revenit in satul natal de aproape sase decenii, ea inca mai pastreaza vie amintirea celor 4 ani petrecuţi la familia Ceausescu. Femeia a invatat limba romana la Bucuresti, iar copiii ei, Valentin si Zoe Ceausescu, au invatat cateva cuvinte in limba maghiara. Bucatareasa familiei Ceausescu Tereza a fost tot din Tinutul Secuiesc, din regiunea Ciucului. Sotii Ceausescu agreau bucataria secuiasca si se purtau frumos cu cele două femei de origine maghiara.

Parintii lui Ceausescu, Andruta si Alexandrina Ceausescu nascuta Lixandra Militaru Tanti Ilus era iubita si de cei doi copii. Acest lucru o demonstreaza si faptul ca, dupa plecarea ei din Bucuresti, sotii Ceausescu au incercat in repetate randuri (1953-54) sa o cheme inapoi. Ba mai mult de atat, sotii Ceausescu s-au deplasat in catunul Estelnic si au incercat sa o convinga pe femeie ca, impreuna cu sotul ei, sa revina in Capitala. Dar n-a putut deoarece parintii ei erau batrani si bolnavi. Tanti Ilus,care traieste si in prezent cu speranta unei intalniri cu singurul copil in viata Valentin Ceausescu.

Interviu cu Gabor Cserei nascuta Ilona Bokor realizat de cotidianul Hirmondo ro.

- CUM ATI DEVENIT BONA COPIILOR LUI CEAUSESCU ?

- Ilona: In 1947, la varsta de 16 ani am ajuns la familia Ceausescu. Pe atunci Nicolae Ceausescu inca nu era seful statului. Dar a jucat un rol important in partid, a fost ministrul agriculturii. O sateanca Tereza Gal m-a recomandat. Ea era bucatareasa familiei Ceausescu. Cu toate acestea habar nu aveam, cum dansa a ajuns la Ceausescu.

"S-A PURTAT FRUMOS"

- PARINTII DUMNEAVOASTRA CE FEL DE PARERE AVEAU DESPRE ACEASTA OFERTA?

- Ilona: Am fost singurul copil, dar in 1946 a fost o seceta mare, apoi o mare saracie. Pina in 1952 am servit familia Ceausescu apoi am plecat acasa, pentru ca omul nu e calm daca constant se framanta cu gandul cand si cum se va casatori, el, sotul meu in prezent a insistat atunci cat mai curand posibil sa ne intoarcem acasa, la mica noastra gospodarie, desi Ceausescu ia oferit sotului meu functia de portar-sef. General-maior Nicolae Ceausescu

- CE FEL DE SARCINI A TREBUIT SA INDEPLINITI?

- Ilona: Trebuia sa am grija de copiii, plus am facut curatenie si am spalat rufe, pentru ca atunci nu existau masini de spalat. Am calcat rufe cu fierul de calcat. Pot sa spun ca Elena Ceausescu niciodata nu mi-a dat ordini, intodeauna imi zicea "te rog" s-a comportat destul de frumos, venea acasa se schimba, si gatea daca bucatareasa era in concediu. Erau foarte corecti, dar in acelasi timp a cerut disciplina stricta. Trebuiam sa fac masa chiar daca Ceausescu ajungea noaptea. Asteptam pina ce termina sa manance.

- CEAUSESCU A FOST IN ESTELNIC ?

- Ilona: Nu o data, de patru ori! O perioada cam lunga am petrecut impreuna cu copii in Predeal la parintii Elenei, eram trista ca nu mi-am vazut mama demult si trebuiam sa ma deplasez acasa. Am vrut sa-mi revad familia, pina la urma mama Ele­nei m-a consolat. Am plans mult la mama doam­nei Ceausescu, i-am spus ca trebuie sa merg aca­sa, ca mama e tare bolnava. M-a ascultat si mi-a spus "bine, cand vine masina nea­gra, sa stii ca o sa mergi la Estelnic". La sfarsit de saptamana sotii Ceau­sescu, mama Elenei, copiii si eu mergeam la Predeal "cu masina neagra". Rugat de soacra, Ceau­sescu a admis sa ma duca pentru o scurta vizita la parinti. Au mers cu mine, ei doi si soferul, pana la mine in sat. La Targu Secuiesc s-au in­teresat la Sfatul Popular, au intrebat sa nu fie ceva boala, periculoasa pentru copii, in zona sau in zona inconjuratoare. Cei mici ramasesera la Pre­deal, cu bunica. Ceausestii au petrecut cateva ore in satul Estelnic. Saraca mama mea nici nu banuia ca am ajuns. Exact pe atunci nasul meu era la noi, sotia lui a murit nu demult si a ramas singur cu 3 copii. Am plans, cand Nicolae Ceausescu a aflat de ce plang a dat la fiecare copil o suta de lei, care a fost o suma considerabila in acele zile.

- NU V-A DAT SA SIMTITI CA SUNTETI MAGHIARA?

-Ilona: S-au purtat tare frumos cu mine, nu l-a deranjat faptul ca sunt de origine maghiara, toate bucataresele erau maghiare, mai intai era bucatareasa Tereza, apoi Mari dim Miercurea Ciuc. Nu numai ca Ceausescu era cumsecade, au si platit bine, de cate ori pleca in strainatate imi aducea cadouri. In plus, a ramas recunos­ca­toa­re pentru ajutorul dat familiei ei. A venit si mama odata la Bucuresti, cu o prietena de-a ei, a venit la mine. Nu a trebuit sa cumpere ni­mic, Elena Ceausescu avea grija de la sapun pina la zahar, cand a plecat mi-a dat voie sa o duc la gara cu masina, ei i-au platit si biletul de tren si i-au dat toate de man­care. Valentin si Zoe Ceausescu

"ELENA A CONDUS DE LA SPATE"

- CE FEL DE AMINTIRE V-A RAMAS DE LA COPIII?

- Ilona: Cu Zoe nu erau probleme, era o adevarata fetita, probleme au aparut la Valentin Ceausescu care era un copil foarte vioi. Cu Nicu nu prea ma ocupam era micut. O data Valentin ne-a speriat tare cand eram in Predeal: mama Elenei a curatat imbracamintea cu benzina,s-a si varsat pe jos. Cand Valentin a ajuns acasa a baut din benzina care a mai ramas, cand am observat chestia asta am plans, nu am vrut sa-i spun lui Ceausescu, totusi Nicolae Ceausescu a observat, si imediat l-a luat la spital noroc ca a scapat.

- DUPA CE V-ATI INTORS ACASA ATI MAI TINUT LEGATURA CU FAMILIA CEAUSESCU?

- Ilona: Nu am tinut legatura,Domnul Ceausescu m-a intrebat odata "Ilus, de ce mergi acasa, ce o sa faci acolo?, spunea el. Ce sa facem? Muncim. Cand i-au executat am plans, nu asa trebuia. Ceausescu a construit Romania. Elena a fost de vina pentru ca ea a condus din spate. As dori sa-l intalnesc pe Valentin.

 
Make a Free Website with Yola.