Bine ati venit pe site-ul meu! You're Welcome As My Guest ! ! Nicolae Ceausescu  

Iubitele lui Nicu Ceausescu! 

Ce frumoasă era ultima iubită a lui Nicuşor. Dana Radu

Interviu cu Daniela Vladescu 

Dana Radu, fiica fostului secretar al PCR Constantin Radu, a trăit o poveste de dragoste cu fiul Ceauşeştilor pană in ultima clipă de viaţă a acestuia. Despre Nicuşor Ceauşescu sau “Prinţişorul”, aşa cum era supranumit cel mai mic copil al cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu, s-au spus foarte multe şi s-au scris “tone” de pagini. Pe vremea când familia dictatorială deţinea controlul în România, Nicuşor era cunoscut ca un adevărat Don Juan al epocii, Mădălin Voicu spunând despre el, în mai multe rânduri, că era bine dotat, femeile frumoase din anii ’70-’80 îngrămădindu-se să-l cunoască pe “moştenitorul tronului”.

De altfel, o dovadă a faptului că Nicu era un adevărat cuceritor sunt relaţiile pe care acesta le-a avut cu femei celebre din România, cum este, de pildă, Nadia Comăneci, pe vremea în care gimnasta era “pe val”. Dintre toate poveştile de dragoste pe care “Prinţişorul” le-a trăit, există cel puţin una pe care nu multă lume o cunoaşte: relaţia cu Dana Radu, cea care i-a stat alături până în ultima clipă a vieţii, la Viena, unde fiul Ceauşeştilor şi-a dat sufletul Unul dintre cele mai mari secrete ale lui Nicu Ceauşescu, pe care le-a luat cu el în mormânt, este ultima relaţie a acestuia cu o femeie. Este vorba despre Dana Radu, fiica lui Constantin Radu, secretar al Partidului Comunist în anii ’80, poveste de dragoste pe care doar câteva persoane din anturajul lui Nicuşor o cunosc. «Ea m-a sunat să-mispună că a murit» “Dana are acum vreo 45 de ani şi am înţeles că nu vrea să apară în presă…

Ea e ultima iubită a lui Nicu, cea care a avut grijă de el până în ultima clipă a vieţii. A stat cu el la Viena, în spitalul în care a murit în 1996. Se ştiau de tineri, pentru că şi ea era fiica unui membru al partidului la acea vreme, dar s-au apropiat abia după ce el a ieşit din închisoare, prin ’92-’93. Să ştiţi că ea a ţinut mult de tot la Nicu, a avut grijă de el şi îi spunea mereu să nu mai bea că-i face rău. Şi el a iubit-o mult. Vă daţi seama, să ieşi din puşcărie şi o femeie să-ţi ofere totul: un cămin, o casă frumoasă… pentru că ea l-a primit la ea acasă, undeva prin Primăverii, în Bucureşti. Din punctul meu de vedere era o femeie deosebită, frumoasă, independentă şi inteligentă”, ne-a mărturisit Serghei Mizil, cel mai bun prieten al lui Nicu Ceauşescu.

Din nefericire, aşa cum spun şi apropiaţii lui, fiul dictatorilor nu a mai vrut să trăiască, înecându-şi amarul în foarte multă băutură. Perioada detenţiei, din 1989 şi până în a doua jumătate a lui ’92, a fost crâncenă, el fiind chinuit în spatele gratiilor cu difuzarea repetată a imaginilor cu execuţia părinţilor lui, aşa cum precizează Serghei Mizil. Un alt bun prieten al “Prinţişorului”, Mădălin Voicu, care făcea parte din trioul de aur completat de Nicu şi de Serghei, ne-a confirmat şi el că Dana Radu a fost ultima iubită a celui mai mic copil din familia Ceauşescu.

“Într-adevăr, ea a stat cu el în anii de după închisoare. A mers cu el la Viena, unde Nicu s-a prăpădit, şi tot ea m-a sunat să-mi dea tragica veste…”, ne-a spus Mădălin Voicu. «Prinţişorul» a avut relaţii cu femei celebre Cele mai cunoscute relaţii pe care băiatul dictatorului le-a avut sunt cele cu Nadia Comăneci, cântăreaţa Janina Matei şi soprana Daniela Vlădescu. A fost căsătorit o singură dată, la insistenţa Elenei Ceauşescu, cu Poliana Cristescu.

Cea mai mare dragoste a lui Nicuşor a fost însă Donca Mizil, fiica lui Paul Niculescu-Mizil. “Nicu avea cam 16 ani când a cunoscut-o pe Donca. Au stat mulţi ani împreună şi a iubit-o cel mai mult. Înainte să moară a sunat-o, ca să o audă”, ne-a spus Serghei Mizil, fratele Doncăi. Nicu Ceauşescu a încetat din viaţă pe 25 septembrie 1996, la Viena, din cauza cirozei. Avea doar 45 de ani. Daniela Vlădescu, despre Revoluţie şi Nicu Ceauşescu Soprana i-a fost alături fiului cel mic al dictatorului în Decembrie 1989, când fusese părăsit de apropiaţi. A fost condamnată de oameni pentru relaţia pe care a avut-o cu fiul dictatorului. După ’89, Daniela Vlădescu a fost nevoită să cânte în restaurante pentru a-şi câştiga existenţa.

Adevărul de Seară: Sunteţi una dintre cele mai apreciate soprane ale României. Dar ce este în sufletul dumneavoastră, doamnă Daniela Vlădescu?

Daniela Vlădescu: Sufletul e cea mai frumoasă parte a mea, fără modestie şi fără aroganţă o spun. Bunătatea şi sensibilitatea sunt cele mai importante calităţi ale mele, dar, dimpotrivă, am observat ca nu sunt apreciate şi sunt considerate „handicapuri“. Care este starea care vă defineşte în prezent? În general este o tristeţe. Viaţa mea n-a fost foarte fericită, lovindu-mă de oameni. N-am fost împlinită şi n-am fost ocrotită decât de cei care mi-au fost dragi, iar acum, nemaiavându-i, mă lovesc de cei din jur. Şi nu e bine, e greu. Dacă eşti ca ei poţi să învingi, dacă eşti cu aceste „handicapuri“ de bunătate, de naivitate, eşti dat la o parte. Aţi scris o carte care a fost publicată de curând… Opereta din Bucureşti a vrut să iniţieze o acţiune de a tipări nişte cărţi care se numesc memoriale. Anul acesta onoarea a „picat“ pe mine şi pe directorul teatrului, Daniel Eufrosin. Mi-au fost puse nişte întrebări, apoi a trebuit să scriu câteva rânduri. Mi-a făcut mare plăcere să scriu, aşa încât totul a rămas ca un fel de biografie. Cărţile nu au fost de vânzare, le-a editat Opereta.

Aţi numit-o „Îngerul de pe umărul meu“?

Cine este acest înger? Toată viaţa mea am simţit că sunt ocrotită de un înger, sub forma părinţilor sau a prietenilor sau a… profesorilor care m-au ajutat. Ştiu că au fost fel de fel de interpretări şi mulţi au văzut din această carte doar acel capitol (n.r. – cel la care face referire la relaţia pe care a avut-o cu Nicu Ceauşescu). Am spus povestea cum nimeni n-a vrut să o ştie. Din aceşti 25 de ani care m-au marcat, un înger protector m-a ajutat să supravieţuiesc. Dar, asta e: toată lumea caută partea comercială a unui lucru care a fost poate şi frumos şi total nevinovat.

Vă judecă oamenii pentru relaţia pe care aţi avut-o cu unul dintre băieţii familiei Ceauşescu?

Lumea nu ştie realitatea, crede că am ieşit la rampă să-mi spun relaţiile mele în această carte. Niciodată n-am făcut-o cu plăcere. Am făcut-o decât, ori ca să mă apăr, ori ca să-l apăr pe el. Niciodată n-am făcut-o ca să vând sau ca să-mi vând personalitatea, să-mi fac publicitate, niciodată! L-aţi cunoscut? Nu, nu l-am cunoscut personal.

V-aţi fi dorit să-l cunoaşteţi?

N-am avut niciodată nici admiraţie, nici… Am spus glume cot la cot cu lumea. N-am avut niciodată un statut preferenţial, am fost membru de partid pentru că luasem nişte premii în facultate. Tatăl meu a fost membru pentru că lucrase în Ministerul Agriculturii. Au fost şi prostii şi nedreptăţi, pentru că altfel n-ar fi ieşit la ’89 nebunia aia. Însă acum, la 20 ani, noi regretăm vremurile alea, în care se construia pentru oameni, în care omul ăla vroia să fie mândru pentru că avem cea mai bogată ţară agrară din Europa. Era la nivelul simplu pe care-l avea preşedintele în vremea aceea. N-avea pretenţii mari. Dar românii credeau altceva… Oamenii aveau altă impresie… Un om nu este singur, este înconjurat de cei care, dacă-i vor binele, îi fac o aură favorabilă, iar dacă vor să-l detroneze – îl discreditează. Adevărul e întotdeauna la mijloc. Oamenii care l-au cunoscut au spus că vroia să se îngrijească de ţara şi de poporul pe care l-a condus.

Unde v-a prins Revoluţia?

Întâi la Bucureşti, apoi la Sibiu, apoi în drum de la Sibiu la Bucureşti. Aţi fost alături de el, de Nicu Ceauşescu? (se întristează)

Da. V-a chemat?

(vorbeşte rar) Atunci când un prieten are nevoie de tine te duci să fii acolo. Am fost singurul om care a putut să fie acolo, la Sibiu, care a lăsat totul în Bucureşti şi a plecat. Nu mi-a fost frică de nimic. E şi o inconştienţă, dar…

Ce v-a spus la telefon Nicu Ceauşescu?

(priveşte în gol) Mi-a spus că este singur şi că dacă pot să vin să stau cu el acolo… Ştia ce se întâmplă, dar nu conştientiza finalul.

A crezut vreo clipă că-i vor fi omorâţi părinţii?

Nu, a fost convins că vine acasă şi găseşte tot comitetul central acolo şi… lucrurile se vor schimba, ai lui vor fi înlăturaţi, cineva le va lua locul şi va fi mai bine… Îşi cunoştea foarte bine părinţii şi ştia că nu sunt atât de răi pe cât s-a spus.

L-aţi găsit la Sibiu singur? Ce făcea?

Da, era singur. N-aş mai vrea să mai vorbesc despre asta, că au trecut 20 de ani de atunci şi… nu mai vreau… nu! Am spus ce aveam de spus în cartea mea. Dar e un capitol din viaţa dumneavoastră… Niciodată nimeni n-a vrut să ştie cine sunt eu şi ce fac! Toată lumea m-a întrebat despre această relaţie. N-am fost un beneficiar al unui nivel de trai mai special decât al altora! Sunt la fel ca toţi ceilalţi! O luam pe mama şi stăteam noaptea la coadă la alimente, nu sunt un om care a avut ceva în mod special…

Aţi simţit ura oamenilor?

Da, am simţit ura când cineva trăgea de blugii mei şi mă întreba de unde am pantalonii de piele. Până acolo s-a ajuns…

Aţi fi vrut să aveţi aceste avantaje de care au vorbit oamenii?

Da, aş fi preferat, dacă tot am fost judecată. Când apreciezi şi iubeşti pe cineva îi faci viaţa mai uşoară. Oamenii care iubesc se îngrijesc de soarta celui de lângă ei! Aşa aş fi simţit că sunt iubită. Când tu ai, dai şi celuilalt, când el are, îţi dă ţie. Aşa e normal într-o relaţie, în iubire… Poate că uneori mi-a părut rău că n-am fost apreciată în felul ăsta niciodată! Dar n-am cerut!

Aveţi vreun cadou de la Nicu Ceauşescu?

Nu am nimic. Nici măcar o fotografie. Flori îmi dădea, dar nu le aducea el, mi le trimitea… Ce-i plăcea la dumneavoastră? Probabil faptul că eram altfel faţă de celelalte femei, că i-am fost alături chiar şi în momentele grele. Ce s-a întâmplat după Revoluţie? După Revoluţie am aflat foarte multe lucruri urâte. Nişte adevăruri pe care le-aş fi bănuit, dar nu vă pot spune despre ce-i vorba.

I-aţi trimis pachete la închisoare, l-aţi mai văzut?

I-am mai trimis pachete, apoi l-am mai întâlnit de câteva ori, întâmplător…

Aţi suferit?

Da, pentru că eu ca om aş fi reacţionat altfel, l-aş fi tratat altfel pe cel cu care îmi petreceam timpul. Aşa sunt eu… un om altruist. Mi-am irosit tot ce am avut şi am căzut mult mai prost decât cei care au profitat. Copii v-aţi dorit? Îmi plac copiii. Poate aş fi avut altă viaţă, alte răspunderi, dacă aş fi avut copii, dar n-a fost cazul. Întotdeauna mi-am spus că un copil trebuie să se nască cu doi părinţi care să-l iubească. N-am vrut să fiu mamă singură! Copilul suferă. Ar fi râs copiii de pe stradă spunându-i că n-are tată. Dacă aş fi avut un soţ care să mă iubească şi cu care să ne „înhămăm“ la o viaţă normală…

V-aţi mai îndrăgostit?

Da, dar mereu de persoana nepotrivită. El (n.r – Nicu Ceauşescu) n-a fost singura persoană care m-a făcut să sufăr. Toţi m-au făcut să sufăr, toţi! Din cauza altruismului şi din cauză că pun persoana celuilalt mai presus de orice. Raţional, aş vrea să mă schimb, dar nu pot. Sunt şi oameni care s-au îndrăgostit de mine şi care mi-ar fi făcut o viaţă frumoasă, dar… dacă n-am putut să-i iubesc… De obicei, raţiunea merge înainte, dar eu nu pot… dacă nu-i iubire… Iubirea e o flacără… să simţi nodu-n gât şi… asta-i iubirea! Altfel, e o prietenie şi… atât! A iubi înseamnă de foarte multe ori să suferi. În general, în iubire unul iubeşte şi altul primeşte.

De ce îi este frică Danielei Vlădescu?

Până acum îmi era frică să nu-i pierd pe ai mei. Acum îmi este frică să nu vină momentul în care să nu mă mai pot îngriji de fiinţele care depind de mine – animalele mele, care sunt vreo 200. Pentru mine sunt ca nişte copii, sunt familia mea! De moarte nu mi-e frică. N-am nimic de pierdut. Dacă mor mâine nu pierd nimic. Şi nici nu-mi pare rău. Cei care m-au iubit – mătuşa şi unchiul meu, mama şi tata… nu mai sunt.

Aveţi prieteni?

Puţini, dar buni. Ce planuri aveţi pentru următoarea perioadă? Aş putea ieşi la pensie. Aş vrea să-mi iau animalele şi să plec în altă ţară. Aş vrea să merg într-o ţară unde sunt iubite animalele – Belgia sau Ger-mania, Olanda, Luxemburg.

V-a ajutat venirea la Constanţa, numirea în funcţia de director al unei instituţii de cultură?

Da, a însemnat imens pentru mine. Când mi-au dat telefon să mă cheme pentru mine a fost un fel de reabilitare. M-a ajutat. Îmi place Constanţa şi îmi place că văd marea de la biroul meu.

Aţi fost singură la părinţi?

Da, dar n-am avut-o pe mama confident. Era foarte pudică. Nu ştia să vorbească cu mine ca de la femeie la femeie. Tata era de corectitudine-monument, cum rar am întâlnit.

Ce v-au învăţat părinţii?

Să fiu civilizată, onestă, dar nu m-au pregătit pentru lumea asta rea. Iată câteva fragmente din „Capitolul fără nume“ „Acum 25 de ani îmi era ruşine să mărturisesc şi părinţilor că mă întâlneam cu fiul cel mic al «dictatorului» sau «odiosului». Acum 25 de ani, drept răsplată pentru o aşa «relaţie» am fost obligată să renunţ la ce iubeam atât de mult: la cariera mea în televiziune şi pe scenele teatrelor din ţară. DAR IUBEAM, şi nu îmi păsa. Descoperisem că un om, pe care toţi îl condamnau, era de fapt un copil mare, înspăimântat, neînţeles, sensibil. Recita din Eminescu, Nichita Stănescu şi Adrian Păunescu, cunoştea la perfecţie istoria acestui neam, era patriot şi avea nevoie de un prieten adevărat. Asta am fost eu pentru NICU, din 1985, când la Moscova m-a chemat să stăm de vorbă. Şi chiar dacă e greu de crezut, DOAR am stat de vorbă nopţi la rând, el povestindu-mi despre zbuciumul lui, despre relaţiile cu părinţii şi prietenii, cu lacrimi în ochi şi cu revelaţia că am cunoscut un om deosebit“ „Am aflat de la Nicu, mai apoi, că mulţi dintre prietenii lui l-ar fi sfătuit să-şi omoare părinţii şi să le ia locul, că cei ce fuseseră «aflaţi», fuseseră elegant înlăturaţi, cu contracte prin Irak, Baia Mare sau Italia“. „Se spunea că Nicu era un beţiv incurabil.

Ştiţi cât bea el la o masă de seară la care ne aşezam la ora 20.00 şi sporovăiam până la 23-24?

O sticluţă de vin alb de 300 ml făcută şpriţ cu 2 sticle de Borsec de jumătate de litru fiecare, timp de 4-5 ore“. 

După 1989, presa şi memorialistica abundă de poveşti şi legende create in jurul vechii familii prezidenţiale. De pildă, există voci care susţin că Nicu Ceauşescu, chiar in perioada la care ne referim (1985-1987), ar fi incercat crearea unui guvern cu ajutorul căruia să fie rezolvată chestiunea succesiunii la putere… Nicolae Ceauşescu a aflat şi a “spart” clanul “complotiştilor”, trimiţăndu-l pe Nicu la Sibiu…

Daniela Vladescu: Astea-s numai minciuni. Poveşti. Pe mine mă uimeşte cătă lume apare şi spune atătea prostii… Oamenii vorbesc pentru că nu ştiu. Nu a existat vreodată vreun aşa-zis complot. La Sibiu fusese trimis pentru a fi pregătit politic. Şi ca să scape de urmăririle părinţilor, care doreau să-i afle viaţa, temăndu-se probabil pentru el, a trimis inapoi la Bucureşti personalul părinţilor lui şi şi-a angajat propriul personal. El nu complota să dea jos pe nimeni. Da, avea prieteni care-l sfătuiau să-şi omoare părinţii, dar toate aceste lucruri se aflau, şi “prietenii” dispăreau, fiind “repartizaţi” in diverse locuri din ţară. Poate şi pentru că eu nu mă amestecam in astfel de treburi, mie nu mi s-a intămplat niciodată nimic rău, nu am fost chemată să dau vreo declaraţie. Da, vedeam Securitatea pe stradă, la părinţii mei. Dar nu le dădeam motive. Eu il sfătuiam să se inţeleagă cu părinţii, să nu bea, nu-i ceream nimic, spre deosebire de alţii care-l imbătau să-i ceară… Eram un om cu totul altfel decăt cei din jurul lui. Se intălnea cu ai lui la şedinţe şi la reuniunile de familie

•Aţi participat la vreuna?

Nu. Şi uneori poate că sufeream că nu mă lua. Nicu nu mă chema. Şi nu din cauza părinţilor. Ştiu de la Zoia că părinţii lui chiar mă plăceau. Ea zicea că nu aveau nimic impotriva mea. Iar eu consider că mi-am făcut datoria faţă de el, ca prieten adevărat. Decembrie ’89

•Aţi fost alături de el şi in decembrie 1989. Ce s-a intămplat pe drumul de la Sibiu la Bucureşti?

M-a sunat in ajun de Revoluţie, la 21 decembrie, şi mi-a spus să vin la Sibiu, că au plecat toţi, l-au lăsat singur. M-am urcat in maşină şi m-am dus, in pofida cererilor părinţilor mei, care plăngeau rugăndu-mă să rămăn acasă. Căci se trăgea peste tot. Dar eu m-am dus la nişte prieteni, i-am rugat să imi dea nişte benzină din maşinile lor şi am plecat. Cănd am ajuns acolo, am aflat că l-au sfătuit unii să se urce intr-un avion să-l ducă la Viena sau nu mai ştiu pe unde, cu mine cu tot. Mi-am dat seama că nu avea de ce să fugă, nu făcuse nimic rău, dacă fugi, te consideri vinovat. Am venit impreună la Bucureşti. Unde in altă parte putea să se ducă? De altfel, Nicu a avut o perioadă in care nu a realizat grozăvia momentului. Aflănd că ai lui au fugit, imi zice – parcă-l aud: “Ia uite, şi ăştia acum şi-au găsit să fugă! Dar mă duc la Bucureşti, vorbesc la Comitetul Central, vedem ce-i de făcut…”. El nu şi-a dat seama ce se intămplă, n-a fost ce-a crezut.

•Dar ce credea el?

Că oamenii vor să-i dea jos pe ai lui şi atăt. Nu că vor să schimbe totul, o orănduire cu totul. Şi am venit la Bucureşti, dar am fost opriţi la Băneasa… şi apropo de ce spun oamenii… Aveam o pereche de blugi pe mine şi oamenii au inceput să tragă de mine şi să mă intrebe: “De unde ai pantalonii ăştia de piele?”. Ei cred ce vor… Dar nu condamn pe nimeni, poate pe cei care nu şi-au indeplinit promisiunile. Oamenii care atunci mă intrebau de unde am “pantaloni de piele” acum regretă acele timpuri. Asta este cel mai trist: să ajungi să regreţi nişte lucruri de care ai vrut să scapi.

Melek Amet 

Melek Amet: Nicu Ceausescu era un barbat extraordinar de frumos si de sarmant, un adevarat dandy. Orice femeie se simtea atrasa de el. Si eu l-am placut, dar fusesem sotia lui Trofin

Adrian Sirbu regiza paradele de moda. Lui Irinel Columbeanu i-au placut de tinerel manechinele. Botezatu a iubit fara speranta o femeie maritata, iar Becali, zis Tintaru’, s-a remarcat ca organizator al petrecerilor pentru fotbalisti. :(Melek Amet, Andi Antemia, Rodica Protasievici si Ilinca Vlad, citiva dintre „copiii mamei Zina“ de la Casa de Moda Venus.)

Erau putine manechine la acea vreme in Romania, in jur de 30, baieti si fete, impartite la Apaca, UCMB – care cuprindea cooperativele Casa de Moda Venus, Avintul Imbracamintea sau Sporul –, UCECOM si Centrala Tricotajelor. Cei mai multi dintre tineri ajungeau prezentatori de moda prin concurs. Anunturile erau facute in presa vremii. O data angajati, invatau „din mers“, unul de la altul, sa se miste pe podium si sa se machieze. Aveau un program fix, de citeva ore, in care se puneau la dispozitia croitorilor si a designerilor, pentru probe de haine.  

Paradele se desfasurau, de obicei, dupa-amiaza, iar cele mai grandioase aveau loc la Intercontinental. Majoritatea erau realizate de Adrian Sirbu, patronul de azi al PRO TV, pe atunci regizor la Sahia. El se ocupa de regia, sunetul si luminile prezentarii. Daca pentru paradele Casei de Moda Venus nu se putea folosi muzica straina, la cele de la Apaca, organizate in special pentru Corpul Diplomatic, aveau „dezlegare“ hituri internationale, precum „Joe le taxi“ al Vanessei Paradis.

„Insa cind a murit Brejnev, a trebuit sa defilam pe podium pe marsuri funebre si muzica clasica. Dar ne adaptam la orice“, spune Eugenia Enciu, fost manechin al Casei de Moda Venus. Prezentatorilor de moda li se puneau la dispozitie doar hainele, in privinta accesoriilor nu le raminea decit sa se descurce. „N-am avut alta varianta decit sa ne aducem de-acasa pantofi, cizme, curele, cercei, margele, ciorapi“, continua Eugenia. „Il sunam pe tata, la Timisoara, sa-mi cumpere din tirgul de vechituri catarame, pe care le imbracam in materiale din care erau facute rochiile, confectionindu-ne astfel curele.

De asemenea, din nasturi ne faceam clipsuri“, adauga Lavinia Sirbu, fost manechin la Apaca, prima sotie a lui Adrian Sirbu. Dar merita efortul. Salariul era frumusel, minim 1.700 de lei, plus facilitati, precum bonuri valorice pentru coafura si manichiura, reduceri consistente la haine scumpe si moderne ori deplasari in strainatate. „Eram cel mai bine imbracati barbati din Romania“, spune Liviu Ionescu, in acea vreme manechin la Apaca, proprietarul de azi al Agentiei de modele MRA. Divort cu cintec de fiul unui nomenclaturist Invidia si mincatoriile se manifestau cel mai adesea atunci cind urma o deplasare in strainatate. „In perioadele acelea se primeau anonime in draci la Securitate, ca X sau Y sa nu plece, pentru ca intentioneaza sa ramina in strainatate. Toti avem dosare, sint sigur de asta. Ar fi interesant de stiut care dintre noi turna“, adauga Ionescu

Melek Amet, pe atunci manechin la Casa de Moda Venus, era frecvent taiata de pe listele pentru deplasari. La inceput, din cauza originilor sale musulmane, apoi, dupa divortul de Mircea Trofin, fiul unuia dintre viceprim-ministrii lui Ceausescu. „Nu a fost de acord sa divortam, de aceea mi-a facut astfel de greutati. Nu am luat nimic de la el, dupa ce ne-am despartit. Aveam 18 ani cind ne-am casatorit, iar mariajul nostru a durat trei ani. M-a cucerit cu serenadele pe care mi le facea si cu poeziile pe care zicea ca mi le-a scris. Nu pot insa uita ca datorita lui am ajuns manechin la Venus“. Botezatu a refuzat strainatatea Catalin Botezatu n-a vrut sa ramina in strainatate desi, dupa ce fusese desemnat cel mai bun manechin european, a primit oferte sa profeseze „afara“. Avea putin peste 19 ani si trecusera doar trei luni de la angajare.
Nu a facut-o, pentru ca ii placea viata pe care o ducea aici. „Aveam un salariu bun, un Opel Ascona Manta - doar eu si Hagi posedam o astfel de masina, faceam deplasari in strainatate, imi permiteam vacante excentrice, participam la petrecerile mondene de weekend, organizate la vilele de la Snagov si Saftica“. In schimb, colegul si prietenul lui de la Apaca, Liviu Ionescu, visa sa ramina in strainatate.

Catalin Botezatu A cerut azil politic in Franta, in 1989. „Eram cazati in sediul Ambasadei Romaniei de la Paris. In ziua in care am vizitat Luvrul, am fugit din grup. Peste noapte, m-a gazduit un roman stabilit in Franta, care era ghid turistic. E vorba despre Dan Chisu“. Pasiune nebuna pentru o femeie maritata Tot la UCECOM era angajata ca manechin Dana Opsitaru, o femeie frumoasa pentru care Catalin Botezatu a facut o pasiune nebuna.

Dana insa era casatorita si avea un baiat. Sotul ei era capitanul echipei nationale de baschet a Romaniei. Cind Dana a emigrat in Germania, impreuna cu sotul si copilul, Romanita Iovan a fost luata la intrebari de un ofiter de Securitate. „Cu citeva zile inainte ca ea sa fuga din tara, am fost impreuna la Moscova, pentru o prezentare. Am locuit in aceeasi camera, in sediul Ambasadei Romaniei. S-a crezut ca as fi stiut de planul Danei. Desi eram prietene foarte bune, ea nu a riscat sa-mi marturiseasca ceva despre asta“, continua Romanita. O alta frumusete a acelor ani era Anisoara Verdes, fata care aparea pe ambalajele ciorapilor Adesgo. „Brooke Shields a Romaniei“, cum era botezata, a fost remarcata de multi barbati in voga atunci, unul dintre acestia fiind un important fotbalist dinamovist. Nu s-a lasat impresionata.

Ani era o fata extrem de cuminte, care fugea de mondenitati. „Eram si foarte timida. Cind ieseam pe podium, incercam sa nu ma uit in sala, sa nu ma intimideze cineva. Nu-mi placea sa merg la petreceri. De cele mai multe ori incercam sa ma fofilez“, spune ea. A ramas in memoria publicului ca „fata de pe ciorapi“, desi a aparut in numeroase calendare si cataloage de moda ori in reclame pentru Fabrica de cosmetice Miraj. In toti acesti ani, a primit atit de multe perechi de ciorapi de la Adesgo, incit a incaltat toata familia, vreme indelungata. „Am avut atit de multe perechi, ca mi-au ajuns mult dupa 1989“, marturiseste Ani.

Zina Dumitrescu Manechinele, rivalele balerinelor de la Melody Fetele „mamei Zina“, de la Casa de Moda Venus, erau, la acea vreme, Ilinca Vlad, Melek Amet, Eugenia Enciu si Rodica Protasievici. „Zilnic, Zina facea crize de bila din cauza noastra. Asta pentru ca, pe la ora 12.00, cind avea nevoie de noi la probe, noi eram la Capsa, sa luam micul-dejun!“, povesteste Rodica. Fetele descriu perioada de zece ani, cit au fost manechine la Venus, ca pe una frumoasa si nebuna. „Noi eram «divele» admirate, rasfatate si curtate de barbati.

Primeam superbe cosuri cu flori, la fiecare prezentare. De asemenea, consumatia noastra din restaurante era achitata de admiratori secreti. De nenumarate ori, ni se trimitea la masa cite o sticla din cea mai scumpa sampanie, noi nestiind din partea cui vine“, adauga aceasta. „Alteori, primeam inele in orhidee“, adauga Melek. „Eram magulite de aceste gesturi. Barbatii stiau sa admire fara sa fie mitocani. Mi-e dor de acele vremuri, cum mi-e dor de o scrisoare de dragoste trimisa prin posta“, continua Rodica. Frumoasele spun ca au fost cumintele. Eugenia era maritata, avea un copil si, cum isi termina treaba, „fugea“ acasa. Rodica a trecut printr-o casnicie, a facut un copil si apoi, citiva ani buni, a fost indragostita de un singur barbat. Iar Melek a avut, dupa divortul de Mircea Trofin, doua logodne lungi de trei, respectiv patru ani. „Seara, mergeam in Barul Melody. Se crease o rivalitate intre noi, manechinele, si balerinele de la Melody.

Uneori aparea si Nicusor Ceausescu. Venea s-o vada pe cintareata Janina Matei, dupa care era topit. Era un barbat extraordinar de frumos si de sarmant, un adevarat dandy. Orice femeie se simtea atrasa de el. Si eu l-am placut, dar fusesem sotia lui Trofin… Stiu ca nu s-a dat niciodata la nici una dintre manechine“, ne marturiseste Melek. Gigi Becali organiza petreceri reusite In weekend, odraslele celor mai importanti oameni din stat organizau petreceri somptuoase la Snagov sau la Saftica. „Erau petreceri la care se serveau, printre altele, miei la tava, pe pat de orez cu stafide, si sampanie. Tirziu, in noapte, veneau si lautarii“, continua aceasta.

Cele mai frumoase petreceri erau organizate de baietii ministrilor Stefan Andrei si George Macovescu. De asemenea, Gigi Becali, zis si Tintaru, era un apreciat organizator de chefuri pentru fotbalisti. Horatiu Nicolau, Gheorghe Hagi, Serghei Mizil, Mindra Gheorghiu, nepoata lui Gheorghiu-Dej, Mircea Trofin, Irinel Columbeanu se gaseau deseori printre invitatii petrecerilor cu circuit inchis. De pe-atunci, Irinel avea o slabiciune pentru manechine. Fiul sefului gospodariei de partid era amorezat de Mariana, un manechin de la Centrala Tricotajelor. Acolo era colega cu Eugenia Stefan, cea care avea sa devina celebra sub numele Janine. Ulterior, Iri s-a indragostit de Romanita Ciolcan, actuala Iovan. Janina era si ea o femeie curtata de celebritatile vremii. „Era superba, avea sini mari, parul rosu si pielea mereu bronzata“, o descrie Botezatu. Relatia ei de iubire cu tenismanul Florin Segarceanu era de notorietate la acea vreme. Peste ani, Janina avea sa devina cea de-a doua sotie a lui Adrian Sirbu. Calin, fiul Violetei si al ministrului de Externe Stefan Andrei, era si el un admirator al manechinelor, una dintre iubirile sale fiind Bianca Brad, prezentator de moda la Apaca.

Elena Ceausescu adormea in timpul prezentarilor de la Apaca Toate hainele Elenei erau cusute de mina, iar muncitoarele nu aveau voie sa le atinga decit cu manusi. La Apaca aveau loc prezentarile simandicoase, desfasurate cu ocazia vizitelor oficiale, la care participau delegatiile straine si membrii Corpului Diplomatic. Elena Ceausescu venea impreuna cu sotia sefului statului aflat in vizita in Romania. In majoritatea cazurilor, cel ales sa-i ofere flori Elenei era Catalin Botezatu. „De cele mai multe ori insa, in timpul paradelor, aceasta adormea“, marturiseste Botezatu. La prezentarile de gradul zero, fabrica se umplea de securisti cu microfoane in cravata. Manechinele erau instruite sa nu faca pe podium miscari bruste, iar baietii sa nu-si bage mina in buzunarul de la haina. Fetele nu aveau voie sa fie machiate strident si nici sa aiba vreo coafura excentrica. „La o prezentare, am fost aleasa sa ii ofer flori lui Nicolae Ceausescu. Am fost controlata in git, in urechi si de ganglioni, la ceafa. Nici pina in ziua de azi n-am inteles de ce m-au cautat de ganglioni“, isi aminteste Lavinia Sirbu. Fabrica de la Apaca era frecvent vizitata de clienti din strainatate. De pe atunci, aici se lucra in regim lohn pentru mari case de moda, precum Donna Karan, Christian Dior, Gucci, Yves Saint Laurent sau Pierre Cardin.

Lavinia Sarbu „Pentru Elena Ceausescu insa exista un atelier special, pe linga Ambasada Germaniei. Toate hainele pe care urma sa le imbrace erau cusute de mina, iar muncitoarele nu aveau voie sa le atinga decit cu manusi“, continua Lavinia Sirbu. „Manechinele de la UCECOM erau obligate, la incadrare, sa semneze o hirtie prin care se angajau sa anunte cu sase luni inainte, in cazul in care intentionau sa se casatoreasca cu un cetatean strain.

Denisa, una dintre colegele mele, s-a indragostit de un italian si, la scurt timp, l-a urmat in tara lui, nerespectind astfel contractul. Apucase sa pozeze insa pentru colectia ce urma sa se lanseze pe piata. Fotografiile ei au aparut in catalog, dar stii cum? I-au inlocuit capul!“, ne marturiseste Romanita Iovan. Tariceanu si Oprisan, manechine de ocazie, politicieni de cariera Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, si insusi Calin Popescu Tariceanu, premierul Romaniei, au cochetat cu modelingul pe vremea cind erau tineri si subtirei. Primul s-a remarcat pe plan local, aparind pe podium in prezentarile de la Focsani, in perioada 1984-1990, cind era angajat la Fabrica de Confectii din localitate. Cel de-al doilea aparea in 1971 in paginile revistei „Modern“, in postura de fotomodel. Inedita descoperire a fost facuta anul trecut de revista „VIP“. „Modern“ era cea mai importanta publicatie dedicata modei in perioada comunista. Fostul prim-ministru a avut insa o cariera meteorica in acest domeniu.

Ceilalti manechini nu-si amintesc sa-l fi vazut pe podiumurile de moda si nici sa fi fost angajat in domeniu. Frumosi au fost, celebri sint inca Standardele cu care s-au obisnuit fostele manechine inainte de ‘89 se regasesc si in viata lor de acum. „Ce faceam noi, ca modeling, era o caricatura, eram total defazati. Mi-am dat seama de asta cind am ramas in Franta“, concluzioneaza Liviu Ionescu. Cu toate astea, pentru toti cei intervievati, aceea a fost cea mai frumoasa perioada. Ce au facut fostele modele, dupa 1989, am aflat tot de la ele.

Ioana si Calin Popescu Tariceanu In 1993, Liviu Ionescu a infiintat Agentia de modele MRA, pe care o conduce cu succes si in ziua de azi. El le-a descoperit pe celebrele manechine Elena Baguci, Catrinel Menghia sau Alina Puscau. Dupa ce a divortat de Adrian Sirbu, Lavinia a continuat sa aiba grija de fetele pe care le au impreuna, Alma si Ana. A intrat in afaceri avindu-l ca partener pe dl Seroussi, proprietarul magazinului Nr. 36. De curind, Lavinia Sirbu a absolvit Facultatea de Psihologie si intentioneaza sa-si deschida un cabinet de profil. Eugenia Enciu a lucrat ani buni pentru fostii sai colegi Romanita Iovan, Janina Stefan si Catalin Botezatu, dar si pentru Irina Schrotter. De ceva vreme, are un atelier de croitorie.

Ani Verdes s-a recasatorit si are doi copii. A continuat sa lucreze in modeling, ca liber-profesionista, pina in 1999, cind a ramas insarcinata cu primul copil. Pentru citiva ani, Rodica Protasievici a continuat sa profeseze ca model, in Turcia si in Austria. Dupa ce s-a recasatorit, s-a intors in tara. In prezent este divortata. Are un fiu in virsta de 25 de ani. Romanita Ciolcan si-a deschis propria casa de moda, Romanitza, la care a angajat majoritatea croitoreselor de la UCECOM. De asemenea, se ocupa de magazinul Escada, din Capitala. Este casatorita cu pilotul Adrian Iovan si in curind va deveni mama. Melek Amet a lucrat in transportul international, a vindut sucuri, autoturisme, ciocolata si rochii. Prezinta o emisiune la OTV si e proprietara Agentiei Blu Models. Catalin Botezatu a absolvit Institutul European de Moda din Italia, avindu-l ca profesor pe Gianni Versace. Designerul este actionar la mai multe restaurante si cafenele din Capitala. Sursa Cotidianul

 
Make a Free Website with Yola.